miercuri, 9 august 2017

Haikuul zilei -- 9 august 2017

târziu de toamnă –
nepotul dogarului
spală putina
(Florin Golban)


Că putina e spălată în fapt de toamnă nu ar fi un motiv de mirare. Odată ce s-a cules recolta sînt tot felul de legume care trebuie puse la murat și o putină veche trebuie totdeauna bine pregătită și curățată. Nici faptul că nepotul este cel care e de serviciu pentru a face toaleta putinii nu este de necrezut. Mai mult ca sigur, el e și ucenic și deprinde meseria de la bunic făcînd cum se cuvine treburile mai mărunte sau mai indezirabile.
Contextul fiind schițat, ne atrage atenția faptul că totuși e vorba de un tîrziu de toamnă care pare să iradieze și asupra locului și atmosferei. E un tîrziu care trenează peste un sat care stagnează. Și care, sfidînd parcă statutul idilic și patriarhal, îl exasperează pe nepot. Și nepotul, pe urma lui Nilă a lui Moromete care a fugit cu oile la București, sătul să spele doagele sfoiegite, cu noaptea-cap, pe tăcute, a spălat putina. Și dus a fost.
(Comentariu-- Corneliu-Traian Atanasiu)

2 comentarii:

  1. un haiku prea încărcat de aluzii, are poate o notă de senryu, dar nu e haiku

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. „Încărcat de aluzii”, ca să nu pară peiorativ, ar putea fi înțeles ca tensionat, bine acordat. Senryu este recunoscut ca un haiku umoristic. Aceasta fiind definiția, trebuie să acceptăm că este o specie a genului haiku.

      Ștergere