miercuri, 11 octombrie 2017

Haikuul zilei -- 11 octombrie 2017



cumpăna nopţii –
doar un ţânţar imprudent
mişcă balanţa

(Gabriela Beldie)


         La propriu, cumpăna nopții este miezul nopții. Miezul este și mijlocul dar și apogeul nopții. Al liniștii desăvărșite a firii.

La figurat în raport cu primul sens, Cumpăna este constelația numită și Balanța, vizibilă pe cer în lunile de vară. Toate aceste repere sînt cumulate mai mult prin fine apropouri menite să creeze în final atmosfera de tihnă și pace netulburată de  nimic a unei nopți senine de vară. Un echilibru imperturbabil.

Nimic nu mișcă, pare că și timpul și-a oprit înaintarea, totul este perfect cumpănit. Cine-ar putea să scoată lumea din acest ideal al nemișcării? Cine-ar putea să clatine Balanța siderală, să zdruncine armonia celestă?

Doar o ființă hazardată și nechibzuită, un ţânţar, nervos şi foarte slab de constituţie, care ar vrea să pună totul în discuție. Și dacă nu va reuși să schimbe realmente echilibrul cosmic, cu siguranță îi va strica dispoziția celui predispus să o savureze. Cu riscul de a fi anihilat. Căci toate se leagă: tihna are nevoie de cineva care să o guste, echilibrul uriașului angrenaj trebuie să fie tulburat de o ființă minusculă, iar nechibzuința țînțarului să-și primească răsplata.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu