luni, 9 octombrie 2017

Haikuul zilei -- 9 ocotmbrie 2017


ziua recoltei -
într-o coșarcă goală
un prunc adormit

(Cristina Oprea-Young)


         Deja de multă vreme, la concursul Romanian Haiku se scriu poeme cu jocuri de cuvinte legate de ziua recoltei. În general, apropoul este făcut pentru a persifla înțelesul propriu și specializat al expresiei, belșugul fiind unul derizoriu: bătături, datorii, necazuri. O altă direcție a ironizării este aceea a recoltării (nedorite) a fluidelor organice pentru analize medicale de rău augur.

De data asta însă, recolta este și mai neașteptată. Într-unul din coșurile destinate strîngerii fructelor (bănuiesc), o femeie și-a lăsat pruncul adormit și a purces la treabă. Sîntem, desigur, într-o zi a culesului roadelor. Asta vorbind la propriu. Se recoltează.

Întîmplarea face însă ca, oarecum la figurat, din pură necesitate dar fără vreo intenție exhibiționistă, pruncul adormit să-și revendice și el, etalat simbolic în coșarcă, statutul de rod al spiței omenești.


Frumusețea imaginii ascunde sau măcar atenuează soarta tristă a femeilor nevoite să meargă cu pruncii la muncă. Imaginea ar fi și mai dură dacă ne-am închipui (bunica îmi povestea de multe cazuri cunoscute de ea, renumele ei era Moșica) că e vorba de un copil născut chiar acolo, pe cîmp. Preistoric.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu