sâmbătă, 9 decembrie 2017

Haikuul zilei -- 9 decembrie 2017



toamnă tîrzie -
pe-un fir de paing lumini
de avarie 

(Corneliu Traian Atanasiu)


        De data asta, inspirația a venit de la un fir de păianjen care lucea cînd și cînd în lumină. Experiența nu era nouă. Ceea ce poate observa oricine e interesat de o astfel de revelație este că firul (nu era o plasă) e prea subțire ca să poată fi văzut el însuși și este remarcat doar prin faptul că, legănîndu-se în adieri de vînt imperceptibile, lucește în anumite poziții. Și legănarea, și strălucirea sînt imprevizibile și aritmice.

        Încercînd să notez evenimentul, mi s-a părut important să remarc deci discreția și intermitența faptului:

un fir de paing / sclipind discret în soare –
sclipiri pe-un fir de / paing adiat de vînt –
un fir de paing / sclipind în lumina / zilei de august

        În ultima încercare, adăugînd ziua de august, introduceam un fel de nostalgie a sfîrșitului de vară. Am cochetat apoi cu un al treilea vers care să prindă un bătrîn/bunic, mamă/bună (bunică) față-n față cu faptul, contemplîndu-l sau contemplîndu-se în el ca într-o oglindă. Fragilitatea și discreția, tăcerea unei tristeți luminoase iradiau din sclipirile firului.

        Încercările m-au ajutat să-mi dau seama că ideea de a califica explicit isprava firului ca discretă sau intermitentă este redundantă și slăbește oarecum forța imaginii fruste și, de asemenea, că e inutil să adaug că sclipirea s-ar datora luminii sau soarelui, lucru subînțeles. Puteam să adaug însă faptului o circumstanță care să-i dea, prin contrast cu strălucirea, o semnificație neliniștitoare.

un fir de paing sclipind
în înserare

        Și abia acum mi-a venit ideea fericită, și tehnică, și simbolică, de a exploata această sclipire intermitentă pentru aluzia pe care o face senzorial la luminile de avarie ale unei mașini deteriorate. Primul vers a venit de la sine – toamnă tîrzie. Mecanismul anotimpurilor s-a gripat, mașinăria nu mai funcționează, natura a aprins luminile de avarie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu